Top

Dikte van achtergrondpapier

Waarom achtergrondpapier?

Je kunt eigenlijk niet zonder verschillende soorten achtergronden als je een fotostudio hebt. Elk van die types achtergronden – papier, doek, vinyl, board – heeft zijn eigen toepassingsmogelijkheden en zijn eigen voor- en nadelen. Natuurlijk kom je binnen die soorten verschillende kwaliteiten tegen.
 

Achtergrondpapier is ideaal voor product- en modelfotografie, omdat het een heel vlakke en egale achtergrond zonder plooien oplevert. Als je gebruik maakt van een ophangsysteem, kun je achtergrondpapier laten doorlopen over de grond, zodat je een gelijkmatige achtergrond zonder ‘horizon’ krijgt.
 

Achtergrondpapier kan een gevoelig materiaal zijn als je er onvoorzichtig mee omgaat. Die foto van dat salontafeltje voor een meubelcatalogus komt er echt niet goed uit te zien als er een enorme kreukel – of erger een scheur - in je achtergrondpapier zit.
 

Zo'n ongelukje kan betekenen dat je meteen een fors stuk van je achtergrondpapier kunt weggooien. Daarom is het verstandig om een zo zwaar mogelijke kwaliteit achtergrondpapier aan te schaffen. Hoe dikker het papier, hoe minder kwetsbaar het is en hoe gemakkelijker hanteerbaar.

Hoe kan ik de dikte van achtergrondpapier vaststellen?

Zoals elke papiersoort, wordt ook de dikte van achtergrondpapier aangegeven door het gewicht in grammen per vierkante meter. Het zwaarste type achtergrondpapier op de markt is momenteel 135 gram. Een vierkante meter van dat papier weegt dus 135 gram of bijna twee ons.
 

Als je wilt weten hoe dik dat bij benadering is, dan is daar wel een trucje op te verzinnen. De meeste bedrijven en ook veel huishoudens hebben wel een printer waarmee ze documenten kunnen uitprinten. Printerpapier is over het algemeen 80 grams papier (1 m2 weegt 80 gram). Als je twee blaadjes printerpapier op elkaar legt, kun je dus de dikte van 160 grams papier voelen en dat scheelt maar 25 gram met 135 grams papier.
 

Door die aanduiding kun je ook ongeveer berekenen hoe zwaar een rol achtergrondpapier weegt. Lengte x breedte van de rol levert het aantal vierkante meters op. Als je dan het aantal vierkante meters vermenigvuldigt met de dikte-aanduiding (bijv. 135 grams) dan weet je hoe zwaar zo’n rol - minus de kartonnen koker - weegt.
 

Als je achtergrondpapier via internet wilt bestellen, dan is het even uitkijken. Veel webshops geven alleen maar de afmetingen en niet de dikte van het papier aan, terwijl dat laatste een belangrijk gegeven is. Het is zonde als je ingaat op een goedkope aanbieding en bij aflevering blijkt dat je 100 grams achtergrondpapier hebt gekregen terwijl je een 135 grams kwaliteit bedoeld had. Bij Studiodoeken.NL vind je alleen maar achtergrondpapier van 135 grams kwaliteit.

Achtergrondpapier BestellenAchtergrondpapier is in verschillende maten verkrijgbaar in onze webshop: